Kulutusluotto – Studiochinese

Käyttöluotot ja kulutusluotot

Lainaa netistä haetaan todellisiin tarpeisiin

Pikavippi on yleisin lainatuote, jota netissä on tarjolla. Monet ajattelevat, että vippejä haetaan vain juhlimiseen, uhkapelien rahoittamiseen sekä muihin turhuuksiin, mutta todellisuudessa pikalainoja otetaan todellisiin tarpeisiin, kun muut rahat eivät millään riitä. Pikavipit ovat myös selvästi edullisempia lainoja, kuin esimerkiksi mediassa usein annetaan ymmärtää.

Todellisuudessa kukaan ei nimittäin maksa pikavipeistä satojen prosenttien korkoja, vaan pikavippien korko on noin 25 prosenttia lainatusta summasta. Jos se tuntuu paljolta, niin kannattaa miettiä miten pieniä lainoja pikavipit todellisuudessa ovat. Jos ottaa esimerkiksi 100 euron pikavipin, ei korkoa tule kuin hieman reilu 20 euroa, mikä ei pitäisi olla kenellekään ylitsepääsemättömän suuri summa.

Satojen prosenttien todelliset vuosikorot johtuvat täysin pikavipeille sopimattomasta laskentakaavasta. Todellisen vuosikoron laskentakaava nimittäin pohjautuu siihen, että lainan laina-aika on vähintään yhden vuoden, mitä se ei pikavippien tapauksessa ole lähes koskaan. Vuosikoron laskeminen pikavipeille on täysin sama asia, kuin että laskettaisiin todellinen vuosikorko hotellihuoneen hinnalle.

On muutenkin älytöntä, että pikavipeille lasketaan todellista vuosikorkoa niin monimutkaisella laskentakaavalla, että maamme päättäjistäkään ei suurin osa sitä ymmärrä. Miten siis tavallisten kuluttajien pitäisi se ymmärtää? Moniko osaisi esimerkiksi laskea paljonko olisi todellinen vuosikorko 100 euron lainalle joka maksettaisiin yhden euron kuluilla päivää myöhemmin? Ei varmasti monikaan.

Tiedoksi vain, että äskeisen esimerkkilainan todellinen vuosikorko olisi jotain niinkin älytöntä kuin 3678,34 prosenttia. Tässäkin tapauksessa todellinen vuosikorko antaisi siis vähintään täysin vääristyneen kuvan lainan todellisesta hinnasta. Jos kyseisen lainan hinta esitettäisiin pelkästään prosenteissa, ei sitä ottaisi varmasti kukaan, mutta jos hinta esitettäisiin vain selkeästi pelkästään euroissa, voisi monikin varmasti maksaa yhden euron kulun saadakseen 100 euroa päiväksi lainaan.

Mediassa ollaan nyt onnistuttu täysin siinä mihin on pyrittykin – sekoittamaan kuluttajien kyky laskea itse lainan korko. Monille on varmasti jo kansakoulussa opetettu, ettei laskelman lopputulos kerro mitään ellei tiedetä miten lopputulokseen on päädytty. Monikaan kuluttaja ei varmasti älyä miten nykyisellä ”todellisen” vuosikoron laskentakaavalla päädytään niihin tuloksiin, mihin päädytään.

Olisi huomattavasti järkevämpää, että pikalainojen kulut ilmoitettaisiin pelkästään selkeästi euroissa ilman, että mukaan sotkettaisiin monimutkaisia ja täysin typeriä korkolaskelmia. Jos esimerkiksi 100 euron vippi tulee maksamaan 125 euroa, ei lainan todellisella vuosikorolla ole mitään merkitystä. Lainan hakija tietää selvästi paljonko hänen pitää tiettynä päivänä maksaa takaisin. Ei siinä ole prosenteilla ja vuosikoroilla mitään merkitystä.

Comments are closed.