Kulutusluotto – Studiochinese

Käyttöluotot ja kulutusluotot

Näin vipeistä aiheutuvat ylivelkaantumiset saataisiin vähenemään

Vipeistä aiheutuvia ylivelkaantumisia vastaan on nyt alettu taistelemaan niin kansanedustajien kuin myös Oikeusministeriön toimista. Kansanedustaja Sampsa Kataja on ajanut lakialoitetta, jonka päämäärä olisi kieltää pikavipit kokonaan juuri sen takia, että vipit aiheuttavat nuorten ylivelkaantumista. Oikeusministeriön työryhmä taas puolestaan puuhailee pikavipeille korkokattoa, joka käytännössä myös lopettaisi vippien tarjoamisen kokonaan.

Korkokattoa ollaan asettamassa täysin väärin perustein, eikä täyskieltoonkaan käytetyt perusteet hääppöisiä ole olleet. Pahimmassa tapauksessa täyskieltoon käytetyt perustelut ovat olleet täysin valheellisia, ja korkokattoon käytetään tietoisesti vääriä perusteita. Korkokattoa on nimittäin perusteltu pikavippien törkeän korkeilla vuosikoroilla, vaikka Oikeusministeriössä varmasti tiedetään vallan hyvin, ettei todellista vuosikorkoa voi laskea pikavipeille.

Mielestäni täyskielto tai korkokatto ei kuitenkaan ole se paras tapa, jolla ylivelkaantumisia saadaan vähennettyä. Myös mahdollista korkokattoa voidaan ajatella vippien kieltämisenä, sillä korkokatto olisi niin alhainen, ettei vippipalveluilla olisi mitää mahdollisuutta jatkaa toimintaansa, ainakaan jos palvelut haluavat toimia voitollisesti.

Jos päättäjät oikeasti haluaisivat saada kuluttajien ylivelkaantumiset kitkettyä pois, ottaisivat he positiivisen luottorekisterin käyttöön myös Suomessa. Positiivisen luottorekisterin on todettu vähentävän ylivelkaantumisia erittäin tehokkaasti esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa, ja positiivinen luottorekisteri on käytössä myös suurimmassa osassa muista Euroopan maista.

Positiivisen luottorekisterin erona nykyiseen verrattuna on se, että kun asiakas hakee lainaa ilman vakuuksia pikavippipalvelulta tai vaikka pankista, niin luotontarjoaja näkee jo asiakkaalla olemassa olevat lainat ja velat. Nykyisin luotontarjoajat eivät näitä näe, ja samalla asiakkaalla voi olla pikalaina vaikka kymmenistä eri palveluista.

Kuten sanottu, ei ongelma ole yksin pikalainapalveluiden, vaan myös pankkien, ja joskus onkin ollut tapauksia joissa yhdellä henkilöllä on ollut avoin kulutusluotto jopa kymmenestä eri pankista. Jos positiivinen luottorekisteri olisi käytössä, eivät luotontarjoajat myöntäisi enää lisää lainaa, mikäli asiakkaalla olisi liikaa jo olemassa olevia lainoja ja velkoja. Ruotsissa käytäntönä on, että samalla asiakkaalle myönnetään enintään kolme samanaikaista lainaa.

Jostain syystä päättäjien mielestä näyttäisi kuitenkin olevan helpompaa vain kieltää koko pikavippitoiminta sen sijaan, että alaa pyrittäisiin kehittämään paremmaksi. Kieltäminen tuntuu kuitenkin vähintään hyvin kummalliselta, sillä pikavippitoiminta on laillista toimintaa siinä missä vaikka autokauppakin. Vaikka pikavippejä väitetään miten kalliiksi lainoiksi tahansa, ovat vipit silti aivan yhtä edullisia lainoja kuin pankkien tarjoamat kulutusluotot, parhaillaan jopa edullisempia.

Edullisin vippi löytyy tietysti pikavippivertailua käyttämällä. Vertaileminen on nopeaa ja täysin ilmaista, joten se kannattaa ehdottomasti tehdä ennen lainojen hakemista.

Comments are closed.