Kulutusluotto – Studiochinese

Käyttöluotot ja kulutusluotot

Nuoret tarvitsevat enemmän valistusta oman talouden hallintaan

Nuorten lisääntyneet velkaongelmat ovat nostaneet pintaan aiheen, että mistä nuoret saavat opastusta oman taloutensa hallintaan. Peruskouluissa keskittyminen taloudellisiin asioihin on hyvin vähäistä, eivätkä peruskouluikäiset ole aiheesta vielä edes kiinnostuneita, kun se ei ole ajankohtaista. Etenkin nuorten, juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneiden aikuisten maksuvaikeudet ovat viime aikoina lisääntyneet rajusti.

Monesti tällaisiin vaikeuksiin etsitään syntipukkia, jota on helppo syyttää, ja tällaiseksi syntipukiksi on otettu pikavippipalvelut, joita syyllistetään juuri nuorten ylivelkaantumisista. Nuorten ylivelkaantumisia on jopa käytetty perusteluna pikavippialalle asetteilla oleville erilaisille kielloille ja rajoituksille. Jokaisen aikuisen ihmisen luulisi kuitenkin ymmärtävän, ettei ylivelkaantumistapauksissa vika ole lainantarjoajassa, vaan sen ottajassa.

Yksikään pikavippipalvelu ei pakota asiakkaitaan ottamaan esimerkiksi 500 euron pikavippiä. Itse asiassa päinvastoin, pikalainapalvelut ovat mm. nostaneet ikärajojaan välttääkseen nuoria asiakkaita, jotka ottavat vastuuttomasti lainaa netistä ilman minkäänlaista kykyä maksaa lainaansa takaisin. Vaikka jotkut niin tuntuvatkin kuvittelevan, ei pikalainapalveluilla ole pienintäkään intressiä myöntää lainojaan asiakkaille, jotka eivät niitä maksa takaisin.

Vastoin yleistä mielikuvaa pikavippipalvelut todellakin ovat hyvin vastuuntuntoisia toimijoita. Onhan se aivan selvää, ettei olisi kovin järkevää liiketoimintaa antaa rahaa tietoisesti sellaisille henkilöille, jotka eivät sitä voi maksaa takaisin. Tämän takia pikalainapalvelut, ja etenkin pikavippipalveluja edustava Suomen Pienlainayhdistys yrittävätkin koko ajan etsiä keinoa nuorten ja kaikkien muiden kuluttajien ylivelkaantumisten estämiseksi.

Kuten sanottu, ovat vippipalvelut jo nostaneet ikärajojaan, ja nuorille asiakkaille ei pääsääntöisesti myönnetä kuin pienimpiä tarjolla olevia lainasummia. Lisäksi uusille asiakkaille tarjolla olevia lainasummia on rajoitettu lähes jokaisessa palvelussa, eikä suurimpia lainasummia myönnetä kuin vasta sitten, kun asiakkaan maksukyky on todettu hyväksi, ja asiakas on maksanut jo takaisin muutaman aiemmin ottamansa lainan.

Lisäksi Suomen Pienlainayhdistys on toivonut, että Suomessakin voitaisiin ottaa käyttöön positiivinen luottorekisteri, jonka avulla luotontarjoajat, niin pankit kuin pikavippipalvelutkin, saisivat paremman kokonaiskuvan asiakkaidensa maksukyvystä ja voisivat täten olla myöntämättä lainaa sellaisille henkilöille, joiden maksukyvyn ei arveltaisi olevan riittävä lainan takaisinmaksuun. Nyt luotontarjoajat eivät saa tietää asiakkaansa maksukyvystä käytännössä mitään, sillä ne voivat ainoastaan tarkistaa lainanhakijoiden luottotiedot.

Toki useat palvelut kysyvät asiakkailtaan esimerkiksi tulotietoja lainanhaun yhteydessä, mutta palveluille ei ole mitään mahdollisuuksia tarkistaa, ovatko asiakkaan ilmoittamat tiedot oikeellisia. Käytännössä lainanhakija voi siis ilmoittaa kuukausittaisiksi tuloikseen useita tuhansia euroja kuukaudessa, vaikka tuloja ei olisi lainkaan, eikä luotontarjoajalla ole mahdollisuutta tarkistaa asiaa. Poikkeuksena tietenkin sellaiset luotontarjoajat, jotka vaativat tositteet, kuten esimerkiksi tiliotteet, lainanhaun yhteydessä.

Comments are closed.