Kulutusluotto – Studiochinese

Käyttöluotot ja kulutusluotot

Raumallakin harkitaan vippimainosten kieltämistä

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on vaatinut, että myös Rauman kaupunki estäisi pikavippiyritysten mainostamisen kaupungin omistamilla mainospaikoilla. Kyse on siis tienvarsimainoksista, jotka Kouvolassa ja Haukiputaalla kiellettiin jo aiemmin tänä vuonna. Kouvolassa mainokset tosin kuitenkin säilyvät vielä roskapöntöissä ainakin vuoteen 2014 saakka, mutta sen jälkeen nekin todennäköisesti häviävät.

Ehdotus on tällä hetkellä teknisen viraston valmistelussa. Ehdotusta on perusteltu sillä, että pikavipit aiheuttavat sosiaalisia ongelmia. Tarkemmin ei kuitenkaan ole määritelty, mitä tällaiset ns. sosiaaliset ongelmat ovat, kuten ei monesti muulloinkaan ole tarkemmin perusteltu vippien aiheuttamia ongelmia, vaikka niitä niin paljon väitetäänkin olevan.

Pikavippien väitetyt ongelmat ovat kuitenkin lisänneet huomattavasti vaatimuksia vippialan rajoituksia ja jopa koko alan kieltämistä koskien. Jo eduskunnassakin on ollut käsitteillä lakialoitteita, joiden mukaan vippialalle tulisi asettaa rajoituksia, ja kansanedustaja Sampsa Katajan tekemän lakialoitteen mukaan vipit tulisi kieltää kokonaan.

Vaikka mediassa ja päättäjien keskuudessa kuinka paasataan, että pikalainat tekevät pahaa ja ovat tarpeeton lainatuote, on asia kuitenkin toisin kun sitä kysytään kuluttajilta. Tehtyjen kyselyjen mukaan pikavippi on nimittäin kansalaisten mielestä erittäin tarpeellinen ja hyödyllinen lainatuote, eivätkä kansalaiset pidä pikavippejä liian kalliina niiden tuomaan hyötyyn verrattuna.
Monet kuluttajat ovatkin kertoneet, etteivät olisi monesti selvinneet lainkaan ilman pikavippien tuomaa helpotusta. Kuluttajat ovat kertoneet, ettei korkeintaan muutamien kymmenien eurojen kulut tunnu todellakaan liian kalliilta, jos pikalaina pelastaa esimerkiksi siltä, että asunnosta katkeaisi sähköt kun lasku jäisi maksamatta.

Pikavippien aiheuttamista ylivelkaantumisista ja maksuhäiriömerkinnöistä on keskusteltu jo pitkään, mutta asioita usein liioitellaan tarpeettomasti. On väitetty, että pienlainat aiheuttaisivat kuluttajille hyvin paljon maksuhäiriömerkintöjä, vaikka todellisuudessa alle yksi prosentti suomalaisten kuluttajien saamista maksuhäiriömerkinnöistä johtuu pikalainoista.

On kuitenkin selvää, että jokainen ylivelkaantuminen ja lopulta maksuhäiriömerkintä on liikaa, ja päättäjien sekä alan yrittäjien tulisi tehdä kaikkensa niiden ennaltaehkäisemiseksi. Suomen Pienlainayhdistys, johon kuuluu suurin osa Suomessa toimivista vippiyrityksistä, onkin esittänyt monia hyviä keinoja, joilla ylivelkaantumisia voitaisiin saada vähenemään.

Yksi näistä esille tuoduista keinoista on ollut positiivinen luottorekisteri, joka on käytössä lähes jokaisessa Euroopan maassa, kuten esimerkiksi Länsinaapurissamme Ruotsissa. Positiivinen luottorekisteri on tuotu moneen otteeseen esille myös eduskunnan täysistunnoissa, mutta jostain syystä päättäjät eivät vain ole halukkaita kokeilemaan tällaisia vaihtoehtoja. Ehkä se on helpompi vaihtoehto vain kieltää toiminta kokonaan?

Comments are closed.